23096
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23096,stockholm-core-1.1,mega-menu-top-navigation,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,side_area_uncovered,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Title Image

MATERIALER

De fleste tandlæger fortæller, at de bruger de bedste materialer.

Vi kan dokumentere det.

Vidste du at den vigtigste samarbejdspartner for en tandlæge er laboratorie-teknikeren?

Når en større konstruktion skal fremstilles i et støbt materiale, f. eks. guld, stål eller porcelæn, sendes det fra tandlægen til et laboratorium på en anden adresse, hvor man har en stor specialviden og et stort centralt maskineri. Når den støbte del er udført af laboratoriet og kommer retur til tandlægen, skal den passe perfekt til tænderne, og materialet skal være af den bedste kvalitet.

Tandlægen og laboratorie-teknikeren har et fælles ansvar for at laboratoriet bruger materialer af dokumenteret kvalitet.

Guldkroner fra Østen, som nogen danske tandlægeklinikker tilbyder til en lav pris, har desværre vist sig at indeholde omsmeltede u-ædle metaller, og i nogle tilfælde endda metalblandinger med indhold af bly!

Det kan vi garantere, at du ikke kommer til at opleve hos os.

Nedenfor vil du kunne læse en detaljeret dokumentation for de vigtigste materialer vi anvender her på klinikken, og nogle dertil hørende videoer:

Dette er en beskrivelse af verdens hårdeste porcelænsmateriale, zirkoniumdioxid, også kaldet zirkonia. “BruxZir” er et varemærke af zirkonia, som vi bruger her på klinikken, et andet er LAVA som har samme egenskaber.

Det kan laves monolithisk (fuldstøbt), eller som kernemateriale med yderporcelæn for optimal æstetik.

​Videoen viser noget om zirkonias imponerende hårdhed –  her sammenlignet med metal-keramik (Porcelain Fused Metal = PFM)

Zirkonia er særligt godt til de bageste tænder, hvor tyggetrykket kan være meget stort.

IPS e.max

IPS e.max består af lithium-disilikat og er altid en monolithisk krone, hvilket vil sige, at den er det samme materiale hele vejen igennem.

IPS e.max kan laves med konventionel presse-/støbeteknik (Press), og ved fræseteknik (CAD/CAM=Computer Aided Design/Manufacturing)

Videoen viser CAM teknikken. De lilla blokke fræses og ændrer til tandfarve, når de senere i arbejdsprocessen opvarmes.

IPS e.max bruges især til at efterligne meget gennemsigtige tænder, da materialet er meget gennemskinneligt og dermed kan give den færdig krone et helt naturligt udtryk.

Dette er et stålmateriale, som bruges som kernemateriale der er overdækket af et lag af porcelæn, som eksempel metal-kramik kroner og broer. På laboratoriet laves en fantastisk ny smelte-teknik som hedder Selective Laser Melting, der betyder at der ved hjælpe af en laser, smeltes små tynde lag på lag af metal.

Dette kaldes også 3D printning af metal.

Videoen viser den nye SLM teknologi.

Metal-keramik bruges især hvor man ønsker særlig god æstetik, på de forreste kindtænder.

Dette er en guldblanding (legering) af højeste kvalitet. Guld til tænder kan ikke have et 100% indhold, eller 24 karat, da det ville være alt for blødt, og slides alt for hurtigt. Derfor er guldlegeringer altid blandet med andre, kun ædle metaller, så det kan tilpasses nøjagtigt tændernes egen hårdhed og dermed slides i samme hastighed. Funktionsmæssigt er der intet, der er bedre end guld!

Videoen viser en ny metode, hvor guldet skæres eller fræses ud fra en guldskive og skaber en perfekt krone.

​​

Vores laboratorieteknikere står inde for kvaliteten af materialerne beskrevet ovenfor. Vi bruger primært det danske laboratorie KN dental og det svenske TIC i Malmø.

Er det snart tid til dit næste besøg hos tandlægen? Bestil din tid her: