Tandrensning

TANDRENSNING GAVNER BÅDE SUNDHED OG VELVÆRE

De fleste ser frem til at få renset tænder. Måske ikke ligefrem oplevelsen imens tandrensningen udføres, men resultatet er noget, der glæder alle! Dog er der udover det, også en reel sundhedsmæssig gevinst.

Hvorfor vælge en tandrensning?

Al form for tandrensning, både den almindelige og den dybdegående (tandrodsrensning) handler om at reducere ophobning af bakterier og om at fjerne tandsten. I munden, og i øvrigt resten af kroppen, vil der altid være bakterier og heldigvis er de fleste af dem er gavnlige. – Og så er der nogen, som har potentiale til at blive skadelige.

Kun hvis bakterierne får lov at lægge sig i et tykt lag kan de gøre skade. Derfor er det den daglige indsats fra din side, der skal forstyrre bakterierne i at ophobe sig og danne det skadelige lag af bakterier, vi også kalder plak eller biofilm.

Dermed findes der ingen mirakelmidler mod huller i tænderne og dårligt tandkød. 90 % af tandbørstningens effekt kommer af den mekaniske forstyrrelse af bakterierne. Fluor i tandpasta, mundskyllemidler, tygning af tyggegummi kan hjælpe, men der findes ingen vej udenom den daglige børstning – gerne 3 gange om dagen.

FÅ PÆNERE TÆNDER UDEN TANDSTEN OG BAKTERIER

Tandsten kommer primært fra kalk der strømmer ud af dine spytkirtler. Tandsten er mere ru end tænderne, tiltrækker bakterier og danner kanter som er en forhindring for din tandbørstning derhjemme. Tandsten er ikke den udløsende faktor, men en forværrende faktor hvis man også har tandkødssygdom. Hvis tandstenen er dannet, kan du ikke fjerne den selv. Det er vores opgave at fjerne den.

Grunden til at tandrensning er “populært” er nok at man tydeligt kan mærke forandringen. Fra at tænderne var ru og måske endda havde brunlige eller sorte misfarvninger, ændres det til at tænderne føles glatte og ser pænere ud. Men der kan være brug for en større behandling end det.

En tandrensning hos Valby Tand er en synligt virksom måde at bevare dine tænder sunde.

BEHANDL TANDKØDSBETÆNDELSE OG PARADENTOSE MED UDVIDET TANDRENSNING

Udover den almindelige tandrensning findes den “udvidede tandrensning”. Udvidet tandrensning bruges hvis du har tandkødsbetændelse på mange tænder. Hvis gingivitis ikke opdages og behandles i tide, kan du udvikle den mere alvorlige form for betændelse som er den vedvarende, kroniske tilstand parodontitis. 

Den kroniske form for tandkødsbetændelse, parodontitis, eller paradentose som det hedder i daglig tale, er mere alvorlig da bakterierne begynder at angribe knoglen som holder tanden fast. Så hvis parodontitis ikke opdages og behandles i tide, kan dine tænder blive løse og tabes. Når sygdommen når til dette stadie, kræver det grundig undersøgelse, registrering og planlægning. Og typisk udføres den meget dybe tandrensning som kaldes tandrodsrensning, hvor der renses ned langs siderne på tandens rod. Du vil skulle komme ofte til tandplejer eller tandlæge i en periode, og du vil få vejledning om alt hvad du selv kan gøre.

Det gode er at parodontitis er en sygdom man godt kan komme af med igen. Det kræver bare hårdt arbejde, fra både din og vores side – så kan det godt lykkes. Målet er at du beholder alle dine tænder hele livet og det er realistisk. Forebyggelse og tidlig opdagelse af tandkødssygdom er dog bedst! Løsningen er at komme regelmæssigt til undersøgelse, så vil vi kunne opdage det og hjælpe dig i den tidligste fase, inden det får lov til at udvikle sig.
ValbyTand – Tandlægerne ved Valby Station vil hjælpe dig med at bevare alle tænder sunde!

Kontakt os