Tandslid

EKSPERTVIDEN I 3D-MÅLING OG FOREBYGGELSE AF TANDSLID

Tandslid sker for alle mennesker i et stille og roligt tempo. Derfor er det også naturligt at se mere tandslid hos ældre mennesker end hos yngre. Det naturlige tandslid på tyggefladerne – altså der hvor tænderne har kontakt til hinanden når der tygges sammen – er 0,1 mm på 10 år.  Det vil altså sige at en fortand vil blive 1 mm kortere at se på, efter 100 år. Tandsliddet opstår først i tandens yderste lag, emaljen, som er det hårdeste væv. Når der bliver slidt gennem emaljen, kommer man ind til det inderste væv, tandbenet, som er blødere og derfor slides i meget højere hastighed. I litteraturen opgives sliddet til 8-10 gange hurtigere på tandbenet end emaljen. Det kan typisk ses som små kop-formede fordybninger på toppen af tænderne. Det kan ligne huller, men de har typisk ikke noget med bakterier at gøre. 

Problemet med tandslid er at det blottede tandben kan give følsomhed i tænderne, ændre sammenbiddet, i enkelte tilfælde starte huller og det kan blive kosmetisk problem, at man får flade og korte fortænder.

UDFORDRINGEN ER: HVORDAN SKAL MAN VIDE OM SLIDDET FOREGÅR I ET NORMALT ELLER UNORMALT TEMPO?

I fortiden, eller helt op til for nylig, var det utroligt kompliceret, og reelt kun noget for forskere, at måle tandslid. Man skulle tage mange traditionelle aftryk med silikone, som var ubehagelige for patienterne, udstøbe gipsmodeller, og derefter have et stort og fintfølende måleinstrument for at sammenligne tændernes slid over lang tid.

Det er heldigvis slut nu hos os!Med vores avancerede 3D scanner kan vi tage digitalt aftryk af dine tænder på en given dato, og derefter tage et nyt aftryk på et senere tidspunkt, og så præcist måle om dit tandslid er normalt eller for meget. Lige præcist det, er det helt afgørende. Og det er også et paradigmeskifte for digitale aftryk, som nu ikke kun bruges til at producere ting til tænder, men nu er blevet et fantastisk værktøj til at tandlægen kan stille den rigtige diagnose:  Normalt eller unormalt slid. Og måske allervigtigst:  Er det nødvendigt eller unødvendigt at behandle.

Hos ValbyTand – Tandlægerne ved Valby Station er vi de første i Danmark til at anvende 3D måling af tandslid.

Behandling af tandslid

Behandlingen af tandslid afhænger af, hvor alvorlig sliddet er blevet. Som ved de fleste andre sygdomme er forebyggelse den bedste behandling. Hvis sliddet er opstået på grund af syre fra maven, altså sure opstød, skal der lægebehandling til. Skærer du tænder, er en god måde at beskytte tænderne mod slid en bidskinne i plast, som bruges når man sover.Den kan også bruges om dagen, når det er muligt. Er dit tandslid opstået på grund af forkert bid og tandstilling, kan tandretning være nødvendig. Hvis en behandling er nødvendig, eller du ønsker kosmetisk at få genskabt smukke fortænder, skal den være så skånsom som muligt. Det kaldes minimalt invasivt. I disse situationer vil man ofte foreslå en behandling med plast, som limes ovenpå eller udenpå tænderne. Er det mere alvorligt, kan det være nødvendigt at lægge et lag porcelæn på tænderne.

Hos ValbyTand vil vi hjælpe dig med at bevare dine tænder sunde, stærke og smukke!

Kontakt os